Home Om Evergreen Ilderne Ilderhvalpe Formidlings ildere Kontakt
 ILDER INFO Back Up Next

Ti gode råd for at holde din ilder sund og glad
Af Mette Beltoft. Evergreens Ildere.

1.  Giv din ilder et kvalitets foder (ilderfoder eller killinge foder)  Sørg for at din ilders foder minimum indeholder 34 % rå protein og maksimum 4 % fiber. Hold øje med at KØD er mellem de første ingredienser i fodret (kan ses på indholdsfortegnelsen over hvad der er i fodret). Undgå foder der er tørrede frugter og grønsager i. (der kan godt være lidt i fodret, men det skal ikke nævnes mellem de første mange ingredienser) Husk på din ilder er en carnivor, rovdyr, og derfor skal fodres derefter.

2.  Giv din ilder kød baseret godbidder og ikke for meget "Hø".   En ilder nyder et stykke kogt kylling eller et stykke katte "knas" eller ilder godbidder. Prøv så vidt muligt at undgå at give din ilder frugt eller rå grønsager som godbidder, lidt skader ikke, men for meget er ikke sundt for en ilder. En rosin om dagen gør ikke skade på din ilder, men rosinen giver ikke din ilder noget næring overhovedet. Over fodring med rå grønsager kan give din ilder forstoppelse. HUSK. en ilder har ikke enzymer/bakterier til at fordøje grønsager. 

3.  Tjek din ilder DAGLIGT!!!!.  En ilder skal have mad og vand serveret dagligt. Man tjekker ilderens bur igennem for at se om der er noget der trænger til at blive rengjort i buret. Vask din ilders klude jævnligt. Sørg for din og din ilders skyld at tage bakken minimum 1 gang dagligt. Dette mindsker lugt gener og ilderen vil ikke føle ubehag ved at skulle benytte sit toilet. 
Man skal også observere sin ilders opførsel og ydre dagligt. Eks. hvis den er syg kan det være den er utilpas og ikke oplagt til sjov. Tag til dyrlæge hvis du mener din ilder er syg!  

4. Giv minimum din ilder tre timers lege tid, dagligt, udenfor buret.  Lad din ilder lege og hygge sig uden at være i buret hver dag. Man kan lave mange sjove ting med dyret, når det er ude. En ilder er et meget intelligent dyr og kan derfor sagtens lege med, de finder hurtigt ud af hvad det er man vil og syntes de det er spændene kan man slet ikke slippe af med dem igen. En ilder kan blive meget ked af at sidde i sit dyr altid, nogle reagere endda aggressivt hvis de ikke får lov til at udfolde sig. Brug så meget tid som muligt på din ilder. Ildere er meget sociale dyr, ligesom hunde, og derfor har de behov for at snakke med andre og blive snakket med, for at opret holde god mentalitet og fysisk heldbred.

5.  Køb så stort et bur du har plads til.   En ilder kræver minimum et bur der er 50 cm høj x 50 cm bred x 100 cm lang. Jo flere dyr du har jo mere plads kræver de ;). Sørg gerne for der er hylder og hængekøjer til ilderen i buret. Ildere elsker hvis der er rør, tunneler, sovesager og andet den kan putte på i buret. Sørg for der er en tisbakke, foderskål og vandflaske i buret. Benyt ikke et akvarium til at hold ilder i!!!!.  

6.  Sørg for at benytte godt "toilet materiale".  Brug ikke savsmuld hos din ilder. Hverken i buret eller i dyrets tisbakke. Savsmuld kan give din ilder luftvejs problemer. Brug i stedet en god støvfri grus eller træpiller der selvfølgelig også skal være støvfri!.

7.  Ilder-sikre dit hjem!!! Hold din ilder væk fra ting den kan komme til skade på eller blive syg af at indtage, eks. rengørings artikler og skarpe genstande. For at understrege det, ilderne elsker de forbudte ting, og der hvor den ikke må komme er bare endnu mere interessant end der den må være. Bloker alle åbninger i køkkenet eks. under køkken skabene eller ved siden opvaskemaskinen og komfuret. Hvis din ilder har adgang til et rum, hvor der er en vaskemaskine, så sørg altid for at tjekke tøjet igennem inden start af maskinen. 
Ildere kan finde på at sove de mest utrolige steder eks. indeni sofaen, i sengen eller i stole, tjek altid dine møbler igennem og sørg for ilderen ikke kan komme ind i dem og derved blive skadet af møblet.
Sørg for at holde din ilder under opsyn når den er ude. Lad aldrig din ilder gå rundt alene. En ilder kan åbne skabe og kravle ind i næsten alt, eks. toilet, opvaskemaskine, tørretumbler mm. Forsøg at lave et rum til din ilder hvor du er sikker på at der ikke er "farlige" ting i den kan komme galt af sted med.

8.  Plej din ilder.   Sørg for at din ilders negle bliver klippet regelmæssigt. Rens din ilders øre når du ser de er beskidte. Hold din ilder fri for lopper. Vask ikke din ilder mere end max engang månedligt (medmindre den har været i noget der gør det nødvendigt at vaske den). Børst din ilder hvis den får en knude i pelsen og hjælp den når der er fældnings periode med at få løse hår af. Tjek din ilders tænder minimum en gang månedligt.  

9.  Sørg for du har penge til dyrlæge besøg.  Vær sikker på du har sat penge til side til dyrlægen, sådan man kan betale i tilfælde af besøg hos nat dyrlæge (de forventer penge inden behandling) eller vær sikker på du kan få regningen delt op hos din alm. dyrlæge. Lav gerne en opsparing til din ilders dyrlæge besøg. Det er ofte en god ide at have lidt sparet op, da en operation nemt kan komme til at koste flere tusinde kroner. Din ilder er fuld afhængig af din, når det gælder sygdom, så derfor er det en dyre ejers pligt, at søge dyrlæge hjælp hvis dyret pådrager sig sygdom.

10.  Hold din ilders vaccine og sundhedstjek ved lige!.  En ilder skal have sin årlige vaccine imod hvalpesyge (Canine distemper). Hvalpesyge er en dødelig sygdom og ilderen bliver meget syg hvis den bliver smittet med hvalpesyge. 
Sørg for din ilder minimum en gang årligt for helbreds tjek hos dyrlægen og tag til dyrlægen hvis din ilder bliver syg. 

Tusind tak til Marsha Maass for ideen til denne side