Home Om Evergreen Ilderne Ilderhvalpe Formidlings ildere Kontakt
 ILDER INFO Back Up Next

Beskrivelse af ilderen.
Af Rosa f Jensen. "Evergreens Ildere"   

Morfologisk beskrivelse

Ilderen er typisk mellem 30 og 45 cm. lang fra snude til halespids hvoraf halen udgør 12-19 cm. Ildere vejer almindeligvis 500 gram til 2,5 kg, hvor hunnerne oftest vejer fra 500 gram til 1,2 kg og hannerne kan veje op til 4 kg.

Ligesom vi mennesker er forskelligt bygget er ilderne det også. Der findes altså også spinkle, brede og kraftigt byggede ildere. Kropsbygningen kan såvel som ved mennesker også være arvelig hos ildere. Men hos ilderne er det typisk tæve hvalpene der arver moderens kropsbygning hvor han hvalpene arver faderens. Men det sker en gang i mellem at for eksempel også tæver arver faderens mere robuste kropsbygning.


Mustelidaer (Dyr der tilhører Mårfamilien, heriblandt ilderen) er den gruppe af nulevende pattedyr, der kun overgået af sæler, søløver hvalrosser osv., har den største kønslige demorfi. Kønslig demorfi er størrelses forskellen på de forskellige køn. Altså ligesom man ser ved mange edderkopper, hvor hunnen kan være mange gange større end hannen. I ildernes tilfælde er det hannen der er den største, og er oftest mere end dobbelt så stor som hunnen.

Ilderen har en lang, stærk og meget smidig krop med en forholdsvis kort hals, en lang hale og 4 små korte ben. Men trods ilderens korte ben er den i stand til at gå meget stærkt på små strækninger, hvilket gør den til en fremragende jæger, der kan løbe ligeså hurtigt som sit byttedyr rotten. Ilderens hoved kan drejes 180 grader, som den ofte gør når den fanger byttedyr i små snævre tunneller under jorden.

Ilderens ryg er ofte krum eller har en anelse svaj når den går, står og løber rundt. Ilderens krop kan i det hele taget se meget ledløs ud, men ilderen har ligesom andre pattedyr et fuldt skelet.

Ilderen har 5 kløer på hver pote, som ikke kan trækkes tilbage. Kløerne bruger ilderen til at fastholde sine byttedyr, grave huler og tunneller. Under forpoterne har ilderen 6 små trædepuder, en under hver tå og en under ”håndroden” samt 1 stor trædepude der ligner et V i midten af poten. Den store trædepude der ligner et V består af 4 sammenhængende trædepuder.

Under bagpoterne har ilderen 5 små trædepuder, en under hver tå, og ligeledes 1 stor det ligner V i midten af poten. Trædepuderne bliver brugt til at mærke vibrationer i jorden, for eksempel når den skal lokalisere et bytte eller en fjende.

Ilderens hoved virker trekantet, og har øjnene placeret på siden af hovedet, dette giver ilderen en stor synsvinkel, dog har den en blind plet lige foran snuden. Ilderens ører ligner meget små lodne ”bamseører”, og sidder omkring 1 cm. bag øjnene

 

Farver, aftegn og pelslængder

Tamilderen som man holder som kæledyr, fås i mange forskellige farver, med forskellige aftegninger, og med forskellige pelslængder. Ofte er det også disse faktorer der er med til at spille ind på prisen af en tamilder. Jo mere speciel ilderen er i farve, aftegn og pelslængde, jo dyrere er den.

Selvom det måske er lidt fancy at have en ilder i en speciel farve, bør man ikke vælge sin ilder udelukkende efter farven. For både for din egen og ilderens skyld, er det tusinde gange vigtigere, om ilderen sinds- og temperamentsmæssigt passer til dig, og omvendt, om du passer til den.      

Den farve man oftest ser hos ildere er standart farven, standart (som den kaldes), minder meget om farven som man ser på vild ildere. Dog er vildildere ofte mørkere end tamilderen. Det kan være muligt at fremavle farver, som ikke er beskrevet i dette farveskema, men farverne beskrevet i dette varmeskema er de mest normale farver, selvom nogle af disse også er sjældne.

Ilderens farve skifter hele livet igennem. Den farve og de aftegn den har som hvalp, har den med stor sandsynlighed ikke når den bliver ældre. Men også årstiderne spiller ind på ilderens farve og aftegn. Ilderen er oftest lysest om vinteren og mørk om sommeren.

Standard: Har en hvid til gullig underuld med mørke brune og sorte dækhår. Dækhårene på kroppen er oftest de lyseste, hvor dækhårene på benene og hårene på halen er sorte. Ørene er hvidgullige, og øjnene mørke. Standarten har en maske omkring øjnene, det er meget forskelligt hvor stor masken er. Snuden kan være alt fra helt lyserød til mørk og knurhårene er sorte eller mørkebrune. Standarten findes i lys, almindelig og mørk.

Pastel: Har beige til cremefarvet underuld med beige og brune dækhår. Dækhårene på benene er ligesom ved standarten ofte de mørkeste. Ørene er ligeledes beige eller cremefarvet, øjnene er oftest mørke, men røde kan forekomme. Ikke alle pasteller har en maske, men hvis den har, er den lys. Snuden og knurhårene er lyse. Pastellen findes i lys, almindelig og mørk.

Black sablen (sort): Har en hvid til gullig underuld med minimum 75 %  sorte eller sortbrune dækhår. Ørene er hvidgullige og øjnene er mørke. Black sablen kan have lidt hvide eller lyse hår omkring munden og øjnene. Snuden skal være mørk og knurhårene er sorte eller sortbrune.

Albino: Har ingen pigment i huden, derfor skal den være helt hvid til let gullig både i underuld, dækhår og knurhår. Ørene skal ligeledes være helt hvide eller let gullige. Øjnene er røde og snuden er helt lyserød. Rigtigt er øjnene på en albino gennemsigtig, da den intet pigment har. Det røde i en albinos øjne, er derfor blod der cirkulerer.

Dark Eyed White (DEW): Har kun en smule pigment, og er helt hvid til let gullig både i underuld, dækhår og knurhår. Snuden er lyserød og øjnene er mørke, men kan have et let rødligt skær. Dette skyldes, at DEW'en kun har en smule pigment, så man kan ligesom ved albinoen kan se blodet cirkulere.

Silver: Har en hvid til gullig underuld, med grå/sølv (mindre end 40 %) og sorte dækhår. Ørene er hvide eller sølvgrå, silveren har ofte en helt hvid plet oven på hovedet. Øjnene er blå, grønne, mørke eller mørke røde. Silveren har sjældent en maske, som standarten har, men har ofte sorte hår om øjnene. Snuden kan være alt fra lyserød til mørk. Silveren fås også i lys/light (50 % hvid/sølvgrå og 50 % sort.

Harlekin: Har hvid til gullig underuld, med minimum 50 % mørke hår. En harlekin skal have en stor "hagesmæk" (bib), der går ned på brystet, og 4 hvide poter (mitt), der går op over den store trædepude, og danner en "handske". Øjnene er blå, mørke, grønne eller mørke røde og snuden er alt fra mørk til lyserød.

Blaze (Nogle mener at blaze er en farve, andre et aftegn, derfor er den placeret begge steder): Har hvid til gullig underuld og brune til mørke brune (næsten sorte) dækhår. Ørene er hvide og blazen har bib, en hvid stribe, der går fra midt på hovedet, ned mellem ørene, ned af nakken og stopper omkring skulderne. Alle poterne er hvide (mitt), og kan være hvid op ad benene, ligesom halen også kan være det. Øjnene er mørke, grønne, blå eller mørke røde og snuden skal være lyserød.

Panda: Har hvid til gullig underuld med både lyse (hvid til gule) og mørke (oftest gråsorte) dækhår. De mørke dækhår, er spredt til områderne ved forbenene, bagkroppen og halen. Hele pandaens ansigt er hvid, ligesom nakken og skulderne. Pandaen har 4 hvide poter, som kan være hvide til over knæene. Pandaen kan have en hvid halespids. Snuden er lyserød og øjnene mørke eller mørke røde.

Forskellige aftegn:

Mitt: alle 4 poter er hvide, som minimum op over den store trædepude.

Bib (engelsk - hagesmæk): ilderen er hvid fra under hagen og ned ad brystet.

Blaze. Ilderen har en hvid stribe ned imellem ørene og ned mod ryggen samt mitt og bib.

Næsefarver:

Lyserød - Næsen er helt lyserød uden brune eller mørke pletter.

Brun - Hele næsen er (lyse-) brun uden mørke fregner.

Fregnet/Spottet - Næsen kan være brun eller lyserød, men har brune eller sorte ”fregner”. Antallet og fregnernes størrelse er meget forskellig.

”T-næse” - Næsen er enten, lyserød, brun eller sort, men har et T midt på næsen, som har en anden farve end resten af næsen.

Sort – Næsen er meget mørkebrun til sort uden lysere fregner.

Pelslængder:

Korthåret ilder - ilderen har underuld, og de længste dækhår er i sommer perioden omkring 3 cm. lange. I vinterhalvåret, er ulden tyk, og dækhårene en smule længere.

Langhåret ilder/Semiangora ilder: Ilderen kan af pels længde ligne en angora, men har underuld. Dækhårene er omkring 5-6 cm. lange

Angora/Fuldangora - Ilderen har ingen underuld, og hårene er omkring 5-12 cm. lange.