Home Om Evergreen Ilderne Ilderhvalpe Formidlings ildere Kontakt
 ILDER INFO Back Up Next

HÅRTAB
Af Mette Beltoft. Evergreens Ildere

Hårtab er en ret normal ting iblandt ildere, de skal jo skifte pels i foråret og om efteråret. Men der er også et par ting omkring hårtab der er vigtigt at vide, så man er sikker på at det er almindelig fældning ens ilder har. Jeg har beskrevet de 2 mest almindelige grunde til, at en ilder kan lide af unaturligt hårtab.

Hårløs hale
Nogle ildere mister i sommer perioden deres hår på halen, det kaldes; tail alopecia. Det er ikke sådan, at det er en generel ting som alle ildere "lider" af, men nogle ildere, (for det meste er hanner), kan risikere at miste hårene på halen hver sommer. Halen bliver næsten helt skaldet, med knækkede hår og dårlig hud.

Ilderen ser ikke så "lækker" ud på halen, men det er heldigvis ikke noget den ser ud til at være præget af. Så ilderen er ikke syg, selvom den lider at dette.

Det er endnu ikke fundet ud af, hvorfor nogle ildere mister deres hår på den måde. Der er lavet flere forsøg med forskellige behandlings metoder, f.eks. foder skift eller med medicin, men i de fleste tilfælde kom hårene tilbage ved pelsskifte i efteråret. Og der var ikke nogen behandling der kunne siges at hjælpe. De fleste ildere, der lider af dette, vil som regel miste hårene på halen hver sommer, for så at have en fin, busket hale om vinteren.  

Hormonelt betinget hårtab:  

Hårtab som skyldes hormonel ubalance, er som regel rimelig nemt at konstatere. Det første der sker er, at hårene på halen bliver udtyndet, derefter mister ilderen normalvis hårene på undersiden af benene, for så derefter at miste det lidt rundt om på kroppen. Det er sjældent set, at ilderen mister hårene på hovedet. Den mest almindelige grund til hormonelt betinget hårtab, er at ens tæve har været i løbetid for længe. Ilderen vil i dette tilfælde få hårene tilbage, når den er gået ud af løbetid. En anden ting, som også kan være grund til, at ens ilder taber hårene, er at der er en eller flere svulster. Hvis man observerer overstående symptomer på en ilder, uanset og den er viril, steriliseret eller kastreret, så skal man kontakte dyrlægen, da der kan opstå hårtab som følge af sygdom. 

Vi har også kendskab til et enkelt tilfælde af hårtab, hos en tæve som gik med indkapslet livmoderbetændelse. 

Husk, at det er en god ide, at få dyrlægen til at kigge på dyret, hvis man har mistanke om der kunne være noget galt.