Home Om Evergreen Ilderne Ilderhvalpe Formidlings ildere Kontakt
 ILDER INFO Back Up Next

KORT OM ILDER AVL.
Af Mette Beltoft. Evergreens Ildere.

Ilder avl er en ting man skal overveje nøje, inden man kaster sig ud i det. Det koster en del tid og temmelig mange penge, at have et kuld hvalpe. Hvalpene skal opdrages på og man skal have flere sundhedstjek på hvalpene, vaccineret dem osv.

En ilder tæve kan i princippet allerede parres op i det først kommende forår efter hun er født. Alderen for hvornår tæven går i første løbetid kan variere meget, men er tæven yngre end 11 måneder, så bør man overveje at få hende parret op med en v-hob (steriliseret han) eller give hende en p-sprøjte.       

Parring kan se meget skræmmende ud for folk, som ikke er vant til at se hvordan det foregår. Ved parring kan hannen sidde på hunnen op til flere timer. Tæven vil så være drægtig i ca. 42 dage og der kommer ca. 6 -12 hvalpe til verden i hvert kuld. En ilder tæve kan allerede gå i løbetid 14 dage efter fødsel, men det er dog ikke normalt.

Der er en masse arbejde med at have hvalpe. Det er bare en af grundene til, man bør overveje om man har tiden, inden man vælger at parre sin tæve op. Selvfølgelig er ilderhvalpe de pæneste, sødeste og mest nuttede små babyer, der kan gå på fire ben. Men det er ikke grund nok til, at man gerne ser et kuld hvalpe kommer til verden, bare fordi de er søde. Man skal tænke på, at der skal findes gode hjem til alle hvalpene og at man kan komme til at beholde en eller flere af hvalpene i en lang periode, efter de er blevet gamle nok til at flytte hjemmefra. Risikoen foreligger også at man på et eller andet tidspunkt kan være nødtvunget til, at tage hvalpen retur, hvis fok ikke kan tage vare på ilderen længere. Dertil skal man også tænke på, at der ligger langt mere bag seriøs avl. Enhver avler stræber mod at lave sunde dyr med gode linier, der ikke dør af arvelige sygdomme.  

En ilder der skal bruges i avl, skal udvælges ud fra de kvaliteter, den kan bidrage med i ilder avlen. Ting som der skal tages højde for er; Stamtavle, godt sind, god krops bygning og ingen arvelige fejl i dyrets aner. 

Man skal også tage højde for at der kan opstå komplikationer under drægtigheden, ved fødsel og efter hvalpene er født. Man skal sørge for at have en dygtig ilder ejer evt. opdrætter på hånden, som man kan ring til på døgnets 24 timer, da man som førstegangs "ilder bedste" vil have 2 milliarder spørgsmål.