Home Om Evergreen Ilderne Ilderhvalpe Formidlings ildere Kontakt
 ILDER INFO Back Up Next

PÅ TUR I DET FRI MED SELE.

Af Mette Beltoft. Evergreens Ildere.

Gåtur med ilder, hvad gør jeg?.
Der er ingen faster regler for hvordan du lære din ilder at gå med en sele, nogle lader deres ilder gå med selen i nogle uger indendørs, så dyret bliver fortroligt med selen og andre tager straks dyret med på tur. 
Jeg plejer selv at vurdere dyret, er det en frisk og meget fremfusende ilder er det nærmest blot på med selen og ud i det grønne, har jeg derimod med en der har et ret sart gemyt, tager jeg det opdelt i etaper, for dyret skal ikke forbinde selen som noget der er ganske forfærdeligt. 
Nogle ildere skulle man tro var født med sele på, hvorimod andre nærmest forstener når de får selen på.

Lad aldrig fremmede hunde komme til din ilder, når du lufter den!
Husk at selvom din ilder ikke bider dig, dine venner eller familie, kan det være fremmede måske er lidt for indbydende at smage på! Så har du en ilder du ved kan finde på blot at nappe, så sig det til folk der stopper dig på gaden og gerne vil hilse på dyret. Mange folk tror nemlig ilderen BIDER slemt, når den bare markere. Husk på hvordan det var første gang du selv blev bidt. Så hellere sig det en gang for meget, at dyret kan nappe, fordi den jo ikke ligefrem er hjemme i vante omgivelser.  

Valg af sele.
Der er et hav af ilder seler på markedet og mange af dem er mere til pynt end sele ;)

Til dags dato er den sele type jeg har bedst erfaringer med H-selen, om det er at det ene eller andet mærke er sådant set ligegyldigt, men det mest holdbare jeg har haft er af mærket; Hagen og Living world. De er stærke i spænderne og passer på store såvel som små ildere.
"Otte tals" selen er også en meget fin sele til ildere der er vant til at komme med ud, jeg har selv meget gode erfaringer med den type sele også, men har hørt fra mange andre at de døjer med dyret kommer ud af selen.
Dertil kan der også købes nogle seler i "stof", mange af disse er simpelthen ikke lavet med en ilder i baghovedet, men igen der er så mange på markedet så nogle af dem er selvfølgelig gode, den ene type af "stof" seler jeg har er lavet i denim og passer faktisk meget godt på dyret. (se ilderen på billedet).
Men alt i alt, prøv dig frem og find den type du syntes opfylder dine krav. Jeg kan kun opfordre at man vælger en sele der passer på ilderen, for så længe dyret ikke super fortrolig med gåture, og måske kan komme ud af selen, kan den slipper fri og hvis man ikke er 100 % opmærksom, kan den faktisk meget hurtigt forsvinde for en. Og et meget skræmt dyr er ikke lige sådan at lokke frem, hvis den gemmer sig.
At sætte selen på.
Der er ikke de store ben i at sætte en ilder i sele. Man tager ilderen op og ligger selen omkring halsen og maven (lige bag ved bagbenene, se evt. første billedet i denne artikel).
En sele på en ilder skal være forholdsvis stram, det vil sige kan ilderen bare smutte ud af selen er den ikke spændt nok ind. Sæt selen på dyret og kan man have en finger under selen er det passende. Den nemmeste måde at tilpasse selen er ved at tagen selen, prøve den på dyret og hvis den ikke passer, tag den af, juster den og prøv igen.
Ja, der er ingen måde der er nemmest, det er sådan set bare at prøve sig frem.

Ud i det fri, hva så?.
Lad dyret bestemme tempoet, nogle springer bare ud i det og andre har behov for at være oppe på armen de første par gange. Sørg for i begge får en dejlig oplevelse ud af det, og sørg for ikke at presse dit dyr mere end nødvendigt, tag den op hvis den beder om det. Ved godt at det lyder lidt skørt, men ilderen skal nok komme hen til dig og vise at den vil op. 
De første gange kan man med stor fordel lade ilderen gå i lidt højt græs eller op ad noget hvor den er "i læ" på den ene side, for så har den ikke så meget at skulle holde øje med og behøver ikke at være så opmærksom på alle retninger omkring den. Hvis ilderen trykker sig meget og man kan se at den virkelig helst ville undvære gåturen, så tag den op, snak med den og gå turen med den på armen. På et tidspunkt er den fuld fortrolig med at komme ud og kan nærmest som en hund tolke en når det er tid til gåtur.

Jeg kan kun sige God fornøjelse og at tålmodighed kommer man langt med :)