Home Om Evergreen Ilderne Ilderhvalpe Formidlings ildere Kontakt
 ILDER INFO Next

KASTRERING AF HAN ILDEREN

Af Mette Beltoft Lykkenshede. Evergreens Ildere.

Hvorfor kastration?
Der er ikke en sundhedsmæssig grund til, at man bør kastrere sin han ilder. Men man kan med fordel ofte få en bedre kæledyrs ilder ud af en neutraliseret ilder, da man mindsker lugt gener og evt. køns drift. Det vil sige at han ilderen kan gå sammen med andre ildere, uden at skulle vise den er den dominante. 

En viril ilder han i rigtig brunst kan virkelig stinke for fem og det er bestemt ikke ønskværdigt, at have en han i viril tilstand, hvis man ikke ønsker at lave afkom med den. Hvis han ilderen er kastreret vil den ikke afmærke med sin duft på udvalgte steder i hjemmet og duften fra selve dyret vil også være meget mindre. 
Hvis man har flere virile ilder hanner sammen vil de som regel begynde at kæmpe indbyrdes om magten, for at finde ud af hvem der er den stærkeste. Disse magt kampe kan blive rigtigt voldsomme og igen er det en meget god ide at få dyrene neutraliseret.  

Hvad gør kastrationen ved min ilder? 
Det en kastration gør ved ilderen er, at den ikke producerer det hanlige kønshormon, testosteron. Ofte vil folk opleve at ilderen "falder til ro" efter den er blevet neutraliseret. Derfor er mange kastrerede hanner meget mere legesyge og er altid på spring for at opleve nye ting.
En kastreret ilder kan til tider også syntes at have mere livsglæde, da de i bund og grund går i barndom igen, når de bliver neutraliseret.
Når man kastrerer en ilder vil stofskiftet falde lidt, idet at testosteron øger stofskiftet, så nogle neutraliserede ilder hanner har behov for, at få et foder der er mindre fedt i, end det den fik før kastrationen.  

Hvornår kan min ilder blive kastreret?

Man kan kastrere sin ilder fra den er omkring 10 måneder. En sjælden gang kan ilderen kastreres tidligere, hvis der er adfærds grund til dette. I de fleste tilfælde er det bedst at vente til han ilderens testikler er faldet ned i pungen. En han ilder vil have nået sin fuldvoksne størrelse når den er 6 til 10 måneder.

Indgrebet og hvordan foregår dette?
Når man får sin ilder kastreret så bliver testiklerne fjernet ved en operation. Det er et forholdsvis lille indgreb som foregår under narkose. Selve indgrebet består i at ilderen får et lille snit i pungen, derefter vil ilderens sten blive fjernet. Det er forskelligt om ilderen har behov for en syning eller ej. Hvis ilderen har fået sting vil de som regel være med tråd der selv "forsvinder" ellers så skal tråden fjernes efter en uges tid. På billederne kan man se to ildere lige efter kastration, den ene har sting og den anden uden. De er hårløse i lysken fordi de bliver barberet inden indgrebet.

Ilderen vil efter kastrationen være helt "væk" på grund af bedøvelsen, men dette vil fortage sig gradvist i løbet af 2 til 6 timer. Det er meget forskelligt hvor lang tid det tager for hver enkelt ilder at vågne helt op. Den vil som regel være halv vågen indenfor kort tid efter operationen, men slet ikke klar til at komme ud af fjerene.
Dagen efter kastrationen vil ilderen som regel være parat til en normal hverdag igen. Det er sjældent der opstår komplikationer efter kastration og ilderen er ikke specielt præget at indgrebet.

Ekstra Info om kastration:
Det følgende kan konkluderes udfra undersøgelser af amerikanske ildere, men da disse ikke er nært beslægtet med de ildere vi har i Europa er det ikke sikkert det kan overføres 100% : 
Han ilderen skal helst være fuldvoksen inden man kastrerer den, de det menes der er forbindelse mellem tidlig kastrering og svulster i binyrerne (adrenale tumores) på amerikanske ildere. Det vil sige at der er lavet undersøgelser der viser, at der er en øget risiko for at ilderen kan få svulster i binyrerne, hvis den kastreres i en meget tidlig alder (som hvalp). Dette er konkluderet udfra at mange ildere er specielt genetisk disponeret for at udvikle svulster og ved at kastrere den tidligt skulle det gøre at ilderen har større risiko for at udvikle disse svulster. I et land som Usa er det normalt at dyrehandel ildere og ildere fra kommercielle opdræt er neutraliseret som 5 ugers, hvilket er for tidligt, og disse undersøgelser som ligger bag mistanken om at der kan være forbindelse mellem tidlig kastration og kræft i binyrene, stammer også derfra. 
Her i Dk er det ikke praksis at neutralisere så tidligt og mine egen holdning til dette er, at ilderen minimum bør være 4 måneder inden indgrebet foretages.