Home Om Evergreen Ilderne Ilderhvalpe Formidlings ildere Kontakt
 ILDER INFO Back Up Next

HUD PARASITTER
Af Mette Beltoft. Evergreens Ildere.

ØRE MIDER:
De fleste ildere vil på et eller andet tidspunkt, i deres liv, opleve at have øre mider. De kan komme (smitte) fra andre ildere, katte eller hunde. Hvis man både ejer kat og ilder, og man opdager den ene har det, vil den anden sandsynligvis også have øre mider. Hvis der ingen kontakt er mellem ilder og kat, er sandsynligheden for at den ene har smittet den anden meget lille. For øre mider kan ikke overleve ret længe fra værtsdyret og det er usandsynligt, at vi kan overføre dem fra sted til sted. Men hvis ens kat og ilder har samme opholdssteder, kan man risikere at de smitter hinanden. En øre mide bruger cirka tre uger for at udvikle sig fra æg til voksen mide.
En effektiv behandling mod øre mider, kan ikke overstås ved en behandling, for behandlingen dræber kun de voksne mider. Efter første behandlings dag, venter man til det næste hold øre mider klækker og så behandler man igen. Og det er vigtigt, at man behandler flere gange, for så er alle mider døde og ilderen fri for dens nye "husdyr". Så det vil være at fortrække, at behandle ilderen med 1 uges mellemrum minimum tre gange. 
Man skal huske, hvis ilderen er hårdt angrebet af øre mider, så er det bedst at henvende sig til sin dyrlæge før man selv begynder behandling. For ilderen kan have betændelses tilstande i øret og øregangen. Det er også en god ide, at give en loppe kur i forbindelse med behandling af øre mider. Idet at miderne også kan sidde i ilderens pels og i mange tilfælde er halen også angrebet af mider.

LOPPER:

Loppen er den mest normale hud parasit, som ilderen kan blive angrebet af. Katte lopper, Ctenocephalides felis, er den mest almindelige loppe, men ilderen kan også blive angrebet af andre arter lopper.
Når man finder ud af at der er lopper på ilderen eller i dens omgivelser, er det vigtigt at begynde loppe bekæmpelsen snarest muligt. En ilder kan nemlig blive meget svækket af et kraftigt loppeangreb. Lopper lever af blod og bider deres vært, for at få fat i det. Nogle gange kan et loppe angreb forårsage hårtab, vægttab og endda betændelses tilstande i huden. Nogle dyr udvikler decideret loppe allergi, hvis de har været udsat for lopper. 
Den nemmeste måde, at bekæmpe lopper på er, at forbygge allerede før lopperne kommer. For hvis de først er på dyret, så er de også i huset. Hvis man er så uheldig, at blive udsat for et stort loppe angreb, er det en meget god ide, at rengøre alle tæpper, hængekøjer og steder som dyret opholder sig i og ved. For det er i de områder æggene klækker og bliver til larver.
En loppe larve lever af de voksne loppers ekskrementer i cirka 2 uger, derefter forpupper den sig. Og efter 3 - 4 uger kommer der en ny loppe til verden. En hun loppe kan lægge 50 til 60 æg om dagen, så der går ikke lang tid før man har en loppe farm. Ved almindelig stuetemperatur klækker æggene i løbet af 4 dage.
En god ting at huske er, at behandle alle dyr i husstanden og af skifte sin støvsugerpose jævnligt, når man har lopper i hjemmet.