Home Om Evergreen Ilderne Ilderhvalpe Formidlings ildere Kontakt
 ILDER INFO Back Up Next

PASNING AF ILDEREN
 
Af Mette Beltoft. Evergreens Ildere.

Siden her retter sig mest til kommende ilder ejere, da den beskriver den daglige pasning og omgang med dyret.

Dagligdagen.
Alle ildere er som regel meget sociale dyr og elsker at være familiens midtpunkt. Derfor er det vigtigt, at man inden anskaffelsen overvejer, om man overhovedet har tid til en lille ny i familien. En normal dag med ilderen er ikke så krævende af ejeren, men man skal tage højde for man skal rydde lidt op efter ilderen, at man skal have den ud af sit bur og rengøre buret / tis bakken.  

Aktivering.
En ilder er meget god til at aktivere sig selv og den kan alene finde på de bedste lege. Hvis man lader sin ilder være alene ret længe ad gangen, udenfor buret, så er den hurtig til at finde på en ny god leg, så som at grave i potteplanten svigermor gav en sidste gang hun var på besøg eller har gang i at undersøge hvad man har i bunden af det skab, hvor det fine porcelæn er opbevaret.    
Men set bort fra de kan finde på at lave de mest tossede ting, så er der ellers meget andet en ilder kan lege med. Vores ildere har et helt arsenal af legetøj, i alle afskygninger. Både købt og hjemmelavet, der er alt fra pivedyr, bamser, bolde til gamle sokker og tandbørster. Vi har lange gulvtæppe rør rundt i huset og sove kasser.   
En arts fælde er i nogle tilfælde en god løsning, idet at der er nogle ildere der ikke kan lide, at bo alene og gerne vil have en kammerat.
Citat fra en god ven; En ilder er ikke elegant, men elefant.   

Opdragelse.
Når ilderen er ungdyr er der en del opdragelse, men når den er ovre sin teenage tid, så er der ikke ret meget opdragelse af selve dyret.
En ilder hvalp skal tages med rimelig skrap hånd, med det mener jeg, at man allerede fra starten skal gøre klart for dyret, hvornår den bider for hårdt og leger for vildt med ens fingre. Hvalpen skal fra starten forstå at menneske fingre og du er en ven og ikke føde. 
Når en ilder hvalp skifter tænder, kan man selvfølgelig ikke afstraffe den, hvis den kommer til at bide lidt for meget og måske også lidt for hårdt, idet at den højst sandsynlig ikke tygger for at bide, men for at stimulere sine ømme gummer. Der må man ty til at finde gode ting, de kan bide i og tænke på at perioden snart er overstået. 
En gang imellem har et voksent dyr også behov for at blive irettesat, men ikke mere end det er overstået meget hurtigt og smertefrit.   

Rengøring.
Rengøring af et ilder bur er ikke ret krævende, når ilderen først er helt bakkevandt, for det der skal gøres er, at tørre fladerne af med en fugtig klud og tømme, evt. vaske, tis bakken.  
Ilderens klude, hængekøjer og huler, altså det der er lavet af stof, skal vaskes efter behov.
Skåle og drikkeflaske rengøres ligeledes efter behov.   
Man skal også rundt og kigge om ilderen har haft toilet besøg udenfor buret, men det er heldigvis ikke ret svært at rengøre efter uheldene. 

Se efter sygdomstegn.
Man skal gøre det til en vane, allerede fra starten, at tjekke sit dyr over for evt. sygdomstegn. 
Læs evt. Sygdoms tjekliste. Her vil man kunne se de mest vigtige ting, som man bør holde øje med.

Soignering af dyret.
Der er ikke rigtigt nogle ting omkring soignering, som skal gøres hver dag, når man har ilder. Men der er ting man skal holde øje med hver dag.
Man skal holde øje med om ilderen skal have renset ører, klippet kløer og om der er tegn på utøj. 
Hvis man har angora ilder, så kan man godt påregne børstning en sjælden gang. I fældnings perioden er det også en god ide at børste de løse hår at sin ilder. 
Ilderen skal ikke vaskes ret tit og er bedst tjent med, at man kun vasker den hvis det virkelig er tiltrængt.