Home Om Evergreen Ilderne Ilderhvalpe Formidlings ildere Kontakt
 ILDER INFO Back Up Next

ILDERENS PELSPLEJE

Af Mette Beltoft. Evergreens Ildere.

Hvad skal der gøres ved ilderens pels.
Man skal som så ikke gøre en masse for at ens ilder har en pæn pels. Hvis ilderen ikke er syg og bliver fodret med et godt grundfoder, så vil den automatisk have en pæn blank pels. 

En ilder har 2 fældnings perioder, forår og efterår. I disse perioder kan nogle ildere have behov for, at blive børstet over, sådan at de løse hår falder af og ikke laver små knuder. Man skal heller ikke blive bekymret over, at ens ilder ser lidt pisten ud i hårlaget i fældnings sæsonen. Mange ildere får en kort strid pels inden deres sommer - eller vinter pels kommer frem. 
Man behøver ikke børste sin ilder ret tit, idet at de som regel ikke har behov for det. Men mange ildere kan godt lide at blive børstet og nyder ligefrem at få ordnet "håret".   
Engang imellem er det en god ide, at vaske sin ilder for at hjælpe den med at holde snavs væk. Mere info om vask af ilderen kan findes her Vask af ilder 

Er der forskel på at have en Angora i forhold til en Korthårs ilder.
 
Forskellen mellem en korthårs ilder og en angora ilder ligger i pelsen. En angora ilder er utrolig langpelset i forhold til en alm. ilder. Derfor er der lidt ekstra arbejde med at have en angora ilder. Vi har selv angora ildere og syntes ikke, at vi bruger mere tid pasnings mæssigt end vi gør på vores korthårs ildere. 

Det man skal holde øje med hos ens angora ilder er, at den kan klare pasningen af sin pels. Det vil sige, at man jævnligt skal tjekke, om ilderen måske skal have hjælp til at holde pelsen ren ved bagen og om den har filter i pelsen, som den skal have en hjælpende hånd til at få væk. 
Det er vigtigt at lære sin angora ilder fra begyndelsen, at den skal børstes ind imellem. Vores egne angoraer er helt med på, at når børsten kommer frem, så ligger man stille og venter på der bliver børstet færdigt.   

Gør det til en vane at tjekke din ilder hver dag...
Hvis man dagligt tjekker sin ilder, kan man bekæmpe mange problemer. Når man alligevel løfter dyret op, tager det ikke mange sekunder at stryge den mod hårenes retningen og konstatere at alt ser normalt ud. På den måde vil man opdage hvis ilderen eks. har utøj, svamp og lignede i pelsen og kan bekæmpe det hurtige og effektivt.