Home Om Evergreen Ilderne Ilderhvalpe Formidlings ildere Kontakt
 ILDER INFO Back Up Next

VASK AF ILDEREN.
Af Mette Beltoft. Evergreens Ildere.


Min ilder skal vaskes, men hvordan?.
Der er ingen gylden regel for, hvordan man skal vaske sin ilder, men man skal sørge for at vandet er lunkent til varmt, så ilderen ikke føler ekstremt ubehag ved at komme ned i vandet.
Nogle ildere er de rene vandhunde og andre kan ikke fordrage vand. Så hvis man har en ilder der absolut ikke kan lide vand, så skal man huske, at rose sin ilder under vask og give godbidder bagefter, når det er overstået.  
Når man vasker sin ilder, så har man heller ikke behov for 60 ltr. vand. Det er rigeligt, at bruge sin håndvask og så fylde ca. 10 cm vand i.
Hvis man vasker med shampoo, så skyld hellere din ilder en ekstra gang, for at være sikker på, at de sidste sæbe rester kommer ud af pelsen.

Hvor må man vaske sin ilder.
En ilder må vaskes over hele kroppen, man skal dog passe på ikke at der komme vand i ørene, put evt. lidt vat i ørene, og man skal selvfølgelig ikke bruge sæbe i dyrets ansigt. Kik på billederne på denne side og se hvor Nuser, min lille vandhund, er tør, så har du en ide om, hvor langt man vasker til. Den nemmeste måde at rengøre ilderens ansigt, er ved at bruge en opvredet klud. 

Hvor tit.

Man skal aldrig vaske sin ilder med mindre det er nødvendigt. Hvis man vasker for tit, kan man splitte det naturlig fedt lag af. Indendørs ildere har i princippet ikke behov for det fedt lag, da de er i en varm stue, hvor de ikke bliver udsat for vejr og vind. Men fedt laget er med til at holde huden sund, så derfor er det ikke godt at vaske for meget. Jeg har hørt om ildere der kom til at lugte forfærdeligt, fordi de bliver vasket for tit og fik ødelagt den naturlige balance i huden. 
Nogle Ildere har til gengæld behov for hyppig vask, da de har for stor talg og bakterie vækst, til en sådan ilder skal man tale med dyrlægen om hvilken shampoo man bør bruge.  
En ilder der går i udendørsvoliere skal man ikke vaske, men man kan vælge at skylle den, hvis den er meget beskidt. Og specielt i vinter perioden skal man bestemt ikke vaske sin udendørs ilder, idet så er det man fjerner noget af det naturlige fedt lag og så kan man risikere, at ens ilder kommer til at fryse.   

Hvilken shampoo kan bruges.
Man skal bruge en parfume fri shampoo, det kan være en hvilken som helst shampoo, men man skal sørg for at den har ph mellem 5 - 7. Jeg bruger selv produkter fra KW. Idet der er et vel assorteret sortiment, hvor jeg kan få alt det forskellige shampoo og condition, som jeg har behov for til mine dyr.