Home Om Evergreen Ilderne Ilderhvalpe Formidlings ildere Kontakt
 ILDER INFO Back Up Next

FARVE = RISIKO; ELLER?
Af Mette Beltoft. Evergreens Ildere.

Naturlig farve hos ilder?
Standard er den naturlige farve hos ilderen, en ilder fra naturen er en smule mørkere end alm. standard hos tam ilderen. Alle andre farver er genfejl.  

Hvilken Farve giver mig sikkerhed?

Der er ikke ingen garantier for at en ganske alm. standard bliver ældre end alle andre farver. Så dertil kan jeg kun sige, vælg den farve DU ønsker og håb at din ilder bliver gammel og sund. 

Der er ikke mere sikkerhed i den ene eller anden farve, en ganske almindelig farvet ilder kan risikere at dø ung og en speciel farvet kan man risikere bliver meget gammel.  

Hvid = døvhed?

Debatten omkring hvid mellem ørene er en gammel debat indenfor ilder verdenen. Og gentagne gange har dette emne været oppe at debattere. Ja, ildere der er hvide mellem ørene kan være døve, MEN der med kan ingen sige at ALLE ildere med hvid er døve.

Så igen vil jeg sige, vælg ilderen som du ønsker og håb den bliver gammel uden slemme skavanker.

Hvad med aftegn generelt?

Der er mange aftegn hos ilderen, se evt. Ilder farver - farveskema, og disse har som regel intet at gøre med dyrets sundhed, selvfølgelig er der sjældent undtagelser.

Hvad skal jeg gå efter til kæledyr?

Find den ilder dit hjerte er tabt til og elsk den, hvor nemmere er det lige sagt. 
Jeg har overhovedet slet ikke kunne se en mærkbar dårligere sundhed hos vores ildere der har haft aftegn eller en anden farve end standard. Jeg ved godt at der er mange der mener at alle ildere der har 3 hvide hår burde være døde som 2 års, eller endda måske før, men prøv om bemærk hvor mange i en ganske alm. standard der også får sygdomme og skavanker. 
Jeg tror virkeligt ikke at farven har det store at skulle have sagt så længe forældre dyrene er sunde individer. 

Jeg og andre benægter selvfølgelig ikke at alle dyr skal i himlen en dag, men hvorfor ikke bare nyde den ilder man nu måtte have, til trods for den måske er fuld sort, hvid eller silver. Ingen af disse farver kan kaldes naturlige, men alligevel kan dyrene i denne farve være super dejlige kæledyr! 
Hvad skal jeg vælge ift. videreavl?
Jeg skal ikke diktere hvad folk vil eller har avlet på, men brug almindelig sund fornuft, så går det som regel nemmere. Finder man en ilder i en ikke naturlig farve, kan den bestemt være lige så sund som en ganske almindelig standard. 
Vælg avlsdyr udfra dine forudbestemte avls krav og lad dig ikke friste hvis der er noget i det pågældende dyrs baggrund eller farve, der ikke lever op til netop dine krav. Hvis du først siger et og gør noget andet mister du alt integritet og respekt hos andre avlere. Lav et krav til dine avlsdyr og gå ikke på kompromis med disse, selvfølgelig bliver alle klogere med tiden, og korrigere avlskrav, men avlskravene burde bestemt blive strengere med årene ikke glide ud i en gang smisk smask, som indikere overfor andre avlere at du egentligt slet ikke ved hvor du vil hen med dit avlsarbejde.
Så alt i alt, vælg dyr med en fornuftig statistik og brug din sunde fornuft ved udvælgelse af avlsdyr.