Home Om Evergreen Ilderne Ilderhvalpe Formidlings ildere Kontakt
 ILDER INFO Back

STERILISERING AF HUN ILDEREN

Af Mette Beltoft. Evergreens Ildere.

Hvorfor Sterilisering?
Hos hun ilderen er det meget vigtigt at beslutte sig inden hun er ret gammel om man vil benytte den i avl, idet hvis man ikke vil benytte hende til avl er den mest fornuftige løsning at sterilisere hende. Grunden til dette er, at en ildertæve kan blive meget syg af at gå i løbetid for længe. Der sker det, at tæven til sidst vil få blodmangel pga. overproduktion af hormonet, østrogen og i enkelte tilfælde kan det endda have døden til følge. 
Mange er stadig af den opfattelse at man bare kan bruge en p-sprøjte på sin ildertæve hvis den den går i løbetid. Dette kan kun anbefales hvis man ikke har opdaget at tæven er gået i løbetid og at hun skal steriliseres efter hun igen har trukket sig sammen. Grunden til at sterilisering er det bedste for ens hun ilder er, at behandling med p-sprøjter kan give grimme bivirkninger, så som øget risiko for kræft og øget risiko for livmoderbetændelse.  

Hvad gør sterilisering ved mit dyr?
 
De fleste ilder tæver vil slet ikke adfærdsmæssigt kunne mærkes på de er blevet steriliseret. Det er sjældent at en ilder er blevet markant anderledes efter dette indgreb og set ud fra at ilderen ikke kommer til at have problemer med betændelses tilstande eller kræft i underlivet, så er dette helt klart den fornuftigste løsning, hvis hun ikke skal have hvalpe senere i hendes liv.   
Hvornår kan min hun ilder blive steriliseret?
En ilder tæve kan steriliseres i først kommende forår efter hun er født og kan selvfølgelig også blive steriliseret senere i livet, hvis hun skal benyttes i avl. 

Indgrebet og hvordan foregår dette?
Når en ilder tæve skal steriliseres bliver hendes livmoder og æggestokke fjernet. Selve indgrebet foregår under narkose og det der sker er at dyrlægen ligger et snit på hendes mave, for så at fjerne livmoder og æggestokke. Derefter bliver hun syet sammen og er parat til at komme ud og sove rusen ud. Ilderen vil efter steriliseringen være helt "væk" på grund af bedøvelsen, men dette vil fortage sig gradvist i løbet af 2 til 6 timer. Det er meget forskelligt hvor lang tid det tager for hver enkelt ilder at vågne helt op. Den vil som regel være halv vågen indenfor kort tid efter operationen, men slet ikke klar til at komme ud af fjerene.
Selvom indgrebet ikke er en lille operation, så vil man som regel kunne få hende hjem indenfor sammen eller næste dag. 
I den følgende uge skal man holde lidt øje med ilderen og skåne hende lidt.